В английски стил: Порция негативизъм от Джонсън след споразумението в Глазгоу

Британският министър-председател не е напълно щастлив от резултата

14.11.2021 | 22:46 Редактор: Теодора Патронова
В английски стил: Порция негативизъм от Джонсън след споразумението в Глазгоу

Британският министър-председател Борис Джонсън приветства глобалното споразумение за ускоряване на действията срещу изменението на климата като "наистина историческо" и "началото на края на въглищната енергетика".

Но той заяви, че "радостта му от този напредък" на срещата на върха на ООН COP26 в Глазгоу е с "нюанси на разочарование" поради неуспеха да се постигне съгласие на всички държави за постепенно премахване на въглеводородите.

Близо 200 държави подписаха в събота глобално споразумение, с което се опитват да спрат галопиращото глобално затопляне след две седмици на мъчителни преговори, но не постигнаха това, което според учените е необходимо, за да се ограничи опасното нарастване.

Индия и Китай отслабиха окончателния текст на решението на срещата на върха в последната отсечка, настоявайки формулировката да бъде променена от "постепенно спиране" на въглищата на "постепенно намаляване", което принуди британския председател на COP26 Алок Шарма да се извини и да заяви, че азиатските гиганти трябва да обяснят решението си.

В други части на пресконференцията оптимистично настроеният Джонсън заяви, че споразумението е успяло да "намали циферблата" до затопляне от "около два градуса" по Целзий - все още не успявайки да изпълни ангажимента на Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на затоплянето до 1,5-2,0 градуса по Целзий, предаде БГНЕС.

"Но при всички наши несъгласия светът безспорно върви в правилната посока", каза той, настоявайки, че целта от 1,5 градуса е "все още жива".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК