Спря тиражът на най-стария англоезичен вестник в Украйна

Журналистите във вестника обвиниха собственика му, че ги "цензурира"

08.11.2021 | 23:45 Редактор: Теодора Патронова
Спря тиражът на най-стария англоезичен вестник в Украйна

Най-старият англоезичен вестник в Украйна - "Киев пост" спря да излиза след 26 години медийно присъствие. Причината е, че журналистите във вестника обвиниха собственика му - крупен олигарх, че ги "цензурира".

Строителният предприемач Апднан Киван купи "Киев пост" преди три години.

"Вестникът ще бъде спрян незабавно, но за „кратко време. Бог да благослови всички ни. Надяваме се един ден вестникът пак да се разпространява, и да е по-голям и по-качествен", допълни Киван.

След изявлението на Киван журналистите от вестника публикуваха съвместно изявление в социалната мрежа Фейсбук, в което се казва, че всички работници са получили известие за незабавно уволнение. Около 50 души остават без работа.

По-ранни планове на Киван предвиждаха вестникът да се разшири и дори да има издание на украински език. Редакторът на украинското издание щеше да е назначен лично от предприемача.

"Това е опит за цензура и за нарушаване на нашата редакционна независимост“, пишат в поста си журналистите.

А уволнението на всички служители е опит на ръководството да се "отърват от неудобни, честни и почтени журналисти", пише БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
О' Нуф Рий II
преди 2 години
Не "тиражът". ИЗДАВАНЕТО е спряло. Ама какво значение има смисълът на думите за функционалните неграмотници? Сигнализирай за неуместен коментар