fallback

Откриха 3 тела в Хималаите, вероятно са на изчезнали френски алпинисти

Затрупала ги е лавина на път към лагера

08.11.2021 | 10:19 Автор: Тодор Петров

Открити бяха три тела в отдалечен край на Хималаите в Непал, близо до мястото, където миналия месец изчезнаха трима френски алпинисти.

Групата се опитваше да изкачи Мингбо Айгер, 6000-метров връх близо до Еверест, и за последен път бяха чути по сателитен телефон от лагера си на 26 октомври.

Лошото време възпрепятства усилията за намиране на мъжете, а член на екипа, който се опитва да ги открие миналата седмица, заяви, че те може да са били погребани под сняг с височината на пететажна сграда.

Полицейският инспектор Риши Радж Дхакал заяви пред АФП, че в района на издирване са открити три тела от местни планински водачи, но е твърде рано да се потвърди самоличността им.

"Изпратен е хеликоптер заедно със спасителен екип от професионални планински водачи, за да донесат тези тела", добави той, цитиран от БГНЕС.

Тримата млади алпинисти - Томас Арфи, Луи Пашуд и Габриел Милош - са били част от осемчленна експедиция. Те са се разделили на две групи, за да изкачат различни върхове. Изглежда, че мъжете са изоставили опита си за изкачване на върха и са се върнали обратно, когато лавината ги е затрупала.

Алпинистите започнаха да се завръщат в Непал, след като пандемията от коронавирус наложи пълно спиране на алпинизма миналата година и опустоши зависимата от туризма икономика.

Хималайската държава с население от 30 милиона души отново отвори врати за туристи през септември, след като отмени изискванията за карантина за ваксинирани чужденци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback