Дипломатическата мисия на САЩ скара Израел и Палестина

Израелският премиер каза, че в Eрусалим няма място за още една американска мисия

07.11.2021 | 21:00 Редактор: Теодора Патронова
Дипломатическата мисия на САЩ скара Израел и Палестина

Палестинците разкритикуваха Израел за това, че е отхвърлил обещаното повторно отваряне на американското консулство в Ерусалим, ход, който ще възстанови основната дипломатическа мисия на Вашингтон за палестинците в оспорвания град.

Израелският премиер Нафтали Бенет каза късно в събота, че в Eрусалим няма място за още една американска мисия.

Администрацията на Тръмп затвори американското консулство в Ерусалим, офис, който години наред служеше като де факто посолство за палестинците. Държавният секретар Антони Блинкен обеща да го отвори отново, ход, който според Израел би оспорил суверенитета му над града. Повторното отваряне може да помогне за подобряване на връзките на САЩ с палестинците, разрушени при Тръмп.

В изявление палестинското външно министерство заяви, че разглежда повторното отваряне на консулството като част от ангажиментите на международната общност за прекратяване на продължилата десетилетия окупация от Израел на територии, които палестинците разглеждат като своя бъдеща държава.

Попитан за консулството на пресконференция, Бенет повтори позицията на Израел относно Ерусалим.

Израел гледа на Ерусалим като на своя вечна, неделима столица. Палестинците имат претенции върху източната част на града, която Израел окупира през 1967 г. и по-късно анексира, като столица на тяхната държава.

Консулството за Палестина се очертава като пореден тест между правителството на Бенет и администрацията на Байдън, която се придвижи към възстановяване на традиционната външна политика на САЩ спрямо Израел и палестинците, след като Белият дом на Тръмп до голяма степен застана на страната на Израел по въпроси, свързани с конфликта.

Тръмп понижи степента на дейността на консулството и ги постави на подчинение на своя посланик в Израел, когато премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим през 2018 г. Ходът на посолството вбеси палестинците и ги накара да прекъснат повечето връзки с администрацията на Тръмп.

Блинкен не посочи точна дата за повторното отваряне и американските служители намекнаха, че израелската съпротива срещу този ход може да се окаже пречка, пише "Фокус".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Правда
преди 2 години
Израел не е окупирал ничия земя,ислямските арабски терорист. групи с фалшиво име "палестинци" по римско име на Земята на Израел противозаконно ограбиха Синай и Газа с фалшиви обещания за мир ,тероризират постоянно Израел и все още противозаконно окупират Израелските земи като Юдея Самария,градове Витлеем Хеброн дори еврейска столица Ерусалим, освободени от арабската окупация през 1967 с победа на Израел в 6 дневна война,т.е. всички антисемити нарушават международно право и Божия морален закон Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Истина
преди 2 години
Божията праведен народ Израел с правова демократ.държава няма и не може да има мир с ислямска терористична антисемитска режим или група, още по малко с противозаконен съюз на няколко такива ислямски терористични групи като т.нар. Палестинска автономия на арабски ислямски престъпни неонацистки групи като Хамаз, ООП, ислямски Джихад и свързани също противозаконно с терорис.групи на радикалния ислям като Египетско братство, Ал-Кайда, Хизбула,ИДИЛ, нито с проислямски антисемити Обама Байдън Путин Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Грамотен
преди 2 години
Йерусалим, се пиле с Й!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар