Тежко поражение за демократите: Глен Янгкин е новият губернатор на Вирджиния

За първи път от 2009 година насам републиканец печели губернаторския пост в щата

03.11.2021 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Първо тежко изборно поражение за демократите в Съединените щати. Републиканецът Глен Янгкин е новият губернатор на Вирджиния. Вотът в щата беше разглеждан като референдум за управлението на Джо Байдън. 

За първи път от 2009 година насам републиканец печели губернаторския пост във Вирджиния. Макар и с крехка преднина - смятаният за аутсайдер Глен Янгкин успя да отмъкне поста от демократа с опит на позицията - Тери Маколиф.

"Заедно! Заедно ще променим тази общност. Приятели, ще започнем тази трансформация още от ден първи", заяви Глен.

За изхода от изборите допринесе подходът на двамата канидати по време предизбораната кампания. Тери Маколиф се надяваше да спечели с опит да обвърже Янкин с бившия президент Доналд Тръмп. Тази стратегия обаче се провали и доведе до неговото поражение. След загубата Маколиф завяи, че битката продължава.

"Битката продължава. Трябва да осигурим правата на жените в този щат и правото на здравна грижа за всички", категоричен бе Тери.

Триумфът на републиканците и отстъпването на демократите във Вирджиния идва само една година след президентските избори, когато Доналд Тръмп беше сразен в щата от Джо Байдън. Според анализатори това, заедно със спадащия рейтинг на Байдън, показва сериозно разклащане в позициите на управляващите. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК