9 000 останаха без заплати, не искат да се ваксинират

Един от четирима пожарникари в Ню Йорк не е ваксиниран

01.11.2021 | 22:29 Редактор: Елеонора Танева
9 000 останаха без заплати, не искат да се ваксинират

Около 9000 човека, заети в обществения сектор в Ню Йорк, излязоха в неплатен отпуск заради отказа си да изпълнят заповедта на властите да се ваксинират срещу Ковид-19, която влиза в сила днес.

Около девет от всеки десет служители, за които се отнася заповедта, са се ваксинирали и не се наблюдават смущения в работата на техните служби, изтъкна кметът Де Блазио. В администрацията и други структури от обществения сектор в Ню Йорк, са заети над 300 хиляди служители.

"Искам да благодаря на всички, които се ваксинираха. Благодаря ви, че се ваксинирахте. Благодаря ви, че направихте правилното нещо. Благодаря, че направихте възможно да продължим напред", каза кметът, цитиран от БТА.

До вчерашния ден един от всеки четирима пожарникари и един от всеки шест полицаи в Ню Йорк все още беше без първа доза от ваксина срещу Ковид-19.

Над 3500 служители са се ваксинирали през уикенда. Около 12 хиляди са подали молби за тях да бъде допуснато изключение от задължителна ваксинация по религиозни или медицински причини.

Съгласно въведените от градските власти правила служителите, които не са се ваксинирали, ще бъдат оставени без заплащане.
Властите на Ню Йорк завиха, че са готови за възможен недостиг на кадри, като ще разчитат, че ваксинираните служители ще работят допълнително, за да покрият празнините в работните графици.

Пожарната служба заяви, че е готова да спре работата на до 20 процента от екипите си.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК