Екоактивисти блокираха движението в Рим преди срещата на върха на Г-20

На място има бронирани превозни средства и средства за борба с безредиците

30.10.2021 | 11:18 Редактор: Жаклина Иванова
Екоактивисти блокираха движението в Рим преди срещата на върха на Г-20

Около 50 екоактивисти блокираха движението в Рим тази сутрин, като организираха седяща стачка на ул. "Христофор Колумб", която води до конгресния център "Нувола", където се провежда срещата на върха на Г-20.

По информация на агенция ANSA, полицията вече е освободила централната лента от активистите на "Climate Camp", но демонстрантите продължиха да заемат страничните ленти, седнали или легнали на асфалта. На място има бронирани превозни средства и средства за борба с безредиците.

"Катастрофата пристига, време е да действаме" и "От Рим до Глазгоу вашите инициативи са проблемът" са част от лозунгите, скандирани от активистите на "Climate Camp", които междувременно организираха шествие, ескортирано от полицията.

"Отиваме към министерството, което е пример за това, което не искаме - екологично фалшив преход", каза един от протестиращите.

"Ако ситуацията с климата не се промени, ще блокираме градовете", крещяха протестиращите.

Междувременно властите разпоредиха въздушното пространство над Рим да бъде затворено по време на срещата на върха. Сигурността се обезпечава от 10 000 полицейски служители, а за контрола върху територията се използват и дронове, информира БГНЕС.

Районите на посолствата и хотелите, където са настанени делегациите, както и местата, на които ще се провеждат обедите и вечерите, са под засилена охрана. Затворени са 14 станции на метрото и е ограничен достъпът до археологическите паметници и музеите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК