Г20 иска да се увеличи производството на РнК ваксини в развиващите се страни

Лидерите ще обсъждат и засилването на подготовката за бъдещи пандемии

28.10.2021 | 17:23 Редактор: Теодора Патронова
Г20 иска да се увеличи производството на РнК ваксини в развиващите се страни

Лидерите на Г20 ще призоват за увеличаване на производствения капацитет на ваксините в развиващите се страни по време на срещата си в Рим в събота и неделя, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя уточни, че фокусът ще бъде върху РнК технологиите. И припомни, че ЕС вече инвестира за тази цел над 1 млрд. евро в Африка. Очаква се през следващата година Общността да произведе над 3.5 млрд. ваксини, повечето от които ще бъдат изнесени.

Лидерите на най-развитите икономики ще обсъдят и засилването на подготовката за бъдещи пандемии. Те ще се договорят и за глобална данъчна реформа.

"Готови сме да я приложим бързо. От страна на ЕС ще предложим минимална ефективна данъчна ставка преди края на тази година. И очакваме системата да заработи в цял свят до края на следващата", обясни председателката. 

Урсула фон дер Лайен ще представлява Еврокомисията на конференцията на ООН за климата в Глазгоу на 1 и 2 ноември, където ще призове развитите страни да увеличат финансирането на действията за климата, за да се постигне целта от Парижкото споразумение от 100 млрд. долара.

Тя ще оповести и съвместна програма с Бил Гейтс, която да осигурява  устойчив и възобновяем водород, устойчиво гориво за самолетите, складове за въглерод.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК