Световната банка отказа среща на Кристалина Георгиева – искала да се защити

Било неподходящо, обявиха от борда

27.10.2021 | 09:50 Редактор: Здравко Черкезов
Световната банка отказа среща на Кристалина Георгиева – искала да се защити

Бордът на Световната банка e отхвърлил искането на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за среща, където тя да може да се защити срещу твърденията, че е оказвала натиск върху персонала да променя данните като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., предаде "Ройтерс", цитирайки два свои източника, запознати със ситуацията.

Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата в писмо в петък до ръководителя на борда на банката.

Адвокат Уитни Дебевоа от Arnold & Porter е заявила, че докладът за разследването, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда, е бил неправилно проведен, нарушавал правата на Георгиева за справедлив процес и е бил базирал основното си заключение на невярно предположение, според копие от писмото, видяно от "Ройтерс".

WilmerHale заключи през септември, че длъжностни лица, включително Георгиева, са приложили „ненужен натиск“ върху банковия персонал за промяна на данните в полза на Китай в класацията на банката Doing Business 2018.

Георгиева отрече твърденията и бордът на Международния валутен фонд, който Георгиева оглавява от октомври 2019 г., този месец не намери убедителни доказателства в подкрепа на обвиненията в неправомерни действия.

Бордът на Световната банка е заявил, че би било неподходящо да се среща с Георгиева, тъй като няма роля в отделно разследване, провеждано от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящ и бивш банков персонал, включително Георгиева, според човек, информиран за разговора.

Този доклад, който се очаква след около два месеца, ще отиде в отдела за човешки ресурси на банката, а не до борда.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК