Полша може да забави преговорите за климатичен пакт на ЕС?

Ескалацията идва на фона на все по-напрегната конфронтация поради безпрецедентните действия на полското правителство

20.10.2021 | 23:30 Редактор: Жаклина Иванова
Полша може да забави преговорите за климатичен пакт на ЕС?

Полша заплаши, че ще забави преговорите за климатичния пакт на Европейския съюз, ако не получи достъп до пакета за възстановяване на блока, предава Bloomberg News.

Полша се стреми да получи някои лостове за влияние над ЕС, като обвърже по-нататъшните преговори за намаляването на емисиите на парникови газове с привличането на милиарди евро в средства за възстановяване след пандемията.

Ескалацията идва на фона на все по-напрегната конфронтация поради безпрецедентните действия на полското правителство, които нарушават правния ред на блока, който е един от ключовите стълбове на ЕС. Въпросът за върховенството на закона ще бъде добавен към дневния ред на двудневната среща на лидерите на ЕС в четвъртък.

"Последователността трябва да бъде ясна. Първо - фондът за възстановяване, след това обсъждането на климатичния пакет", заяви в сряда заместник-министърът на финансите и регионалното развитие Валдемар Буда.

Полша има "няколко причини" да блокира климатичния пакт на ЕС в сегашния му вид, добавя той пред Polsat.

Полша е най-зависимата от въглища страна на блока, която произвежда повече от 70% от електроенергията си от замърсяващата суровина. В миналото тя е отказвала да изпълни амбициозната програма на ЕС за намаляването на емисиите на парниковите газове, като заявява, че се нуждае от повече време и пари от други страни, за да трансформира своята индустрия.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви във вторник, че ЕС използва "финансово изнудване ", като задържа 36 милиарда евро от фондовете за възстановяване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че действията на Полша повдигат въпроси относно самите основи на 27-членен съюз.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

страницата ни във Facebook ТУК