Масово нежелание за ваксинация в Румъния, болниците са пред колапс

Лекарите са отчаяни от стотиците всекидневно умиращи пациенти

19.10.2021 | 09:46 Редактор: Жаклина Иванова
Масово нежелание за ваксинация в Румъния, болниците са пред колапс

Румъния показва нагледно какви могат да са последиците от нежеланието на хората да се ваксинират срещу Ковид-19. Малко други страни в света в момента регистрират повече жертви на пандемията. Здравеопазването е пред колапс.

Линейките с Ковид пациенти почти непрекъснато се стичат към рампата на Университетската клиника в Букурещ. Вече почти няма къде да паркират колите на "Бърза помощ". Санитарите тичат, поемат пациентите на носилки и ги вкарват в спешното отделение.

Един санитар разказва, че пристигат с линейката от град на близо два часа път от столицата. Някои от пациентите били ваксинирани, но повечето – не. При ваксинираните случаите на тежко протичане били значително по-малко. Но хората непрекъснато си измисляли някакво обяснение за нежеланието да се ваксинират.

В Спешното отделение по коридорите вече се инсталират допълнителни легла за пациенти с Ковид-19. Интензивните легла са изцяло заети. Интернистът Петруца Филип разказва, че отдавна не е виждала толкова много смърт в Университетската клиника в Букурещ.

Само 30% от румънците са изцяло ваксинирани, пише DW. Много повече няма и да станат, защото 6 от всеки 10 души отхвърлят ваксините. Румъния е една от страните в световен мащаб, където от Ковид-19 умират най-много хора. В петък миналата седмица бяха регистрирани 365 смъртни случая във връзка с коронавируса.

Доктор Филип обяснява, че процентът ваксинирани е прекалено нисък. А при неваксинирани хора вирусът мутира по-бързо и в момента бил вече много по-заразен. На всичкото отгоре в страната вече нямало никакви пандемични ограничения, което допълнително допринасяло за широкото разпространяване на вируса.

Лекарската камара в Букурещ се обърна към населението с отворено писмо, в което се казва, че лекарите са отчаяни от стотиците всекидневно умиращи пациенти, а медицинският персонал е изтощен и тежко претоварен. Положението вече е толкова критично, че правителството търси възможности за настаняване на интензивни пациенти в чужбина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК