Имало ли е план за отделянето на Крим от Украйна?

Експертът Илиян Василев твърди, че Путин не е очаквал подобен сценарий

18.03.2014 | 20:47 Редактор: Елена Кирилова
Имало ли е план за отделянето на Крим от Украйна?

Присъединяването на Крим едва ли е било част от предварително подготвен руски стратегически замисъл, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air енергийният експерт Илиян Василев.

По думите му много анализатори оценяват случващото се в Крим като програмирано от руския президент Владимир Путин действие. Самият Василев обаче смята, че Путин е бил изненадан от кризата в Крим и е реагирал изключително емоционално.

Свидетелство за това е липсата на легитимност в начина, по който е сменена властта в Крим, в начина на провеждане на референдума и изключително бързото обявяване на резултатите от него още същата вечер.

Според Василев денят, в който Крим се присъедини към Руската федерация, ще влезе с отделен параграф в историята. По думите му тепърва ще се разбере каква е цената на Крим.

Путин нямаше проблем да реализира досега процесите в Крим. Той нямаше съпротива, подчерта Василев. Експертът твърди, че проблемът оттук нататък е доколко стъпките на Москва са оправдани в XXI век, когато териториалната експанзия не следва нормалната логика на международните процеси.

“Не е тайна, че една от теориите за кризата в Украйна показва, че част от т.нар. екстремна десница на Майдана е била част от плана за дестабилизация на страната”, коментира експертът.

Повече по темата вижте във видеото!