Мръсотия, болести и самоубийства: Затворнически остров е място на ужасите

Условията са нечовешки за затворниците и за надзирателите

13.10.2021 | 16:10 Редактор: Жаклина Иванова
Мръсотия, болести и самоубийства: Затворнически остров е място на ужасите

Затворническият остров Райкърс Айлънд е истинско място на ужасите. Мръсотия, екскременти, плъхове, болести, самоубийства. Условията са нечовешки и за затворниците, и за надзирателите. Възползват се криминални банди.

Огромният затворнически комплекс на остров в реката Ийст Ривър винаги е имал лоша слава. Но онова, което се разиграва там в момента, е неописуемо, казват местни политици, посетили затвора. По коридорите царяла страшна мръсотия, имало плъхове, хлебарки, екскременти, разбити врати на килии.

"Един човек се опита да се обеси до нас"

Затворниците са наблъскани по много в килия, налага им се да спят в счупени тоалетни чинии и да уринират в найлонови торбички. Надзирателите са напълно изтощени, защото работят по две и дори по три смени без никаква почивка, пише DW.

"Един човек се опита да се обеси с чаршаф. А ние се оказахме точно до него", разказва ужасен представител на делегацията.

Петима души са се самоубили на остров Райкърс само през тази година. Общо 11 са починалите. Най-младата жертва е мъж в инвалидна количка, който в продължение на десет дни седял в една обща килия без да получи медицинска помощ, след което се заразил с коронавирус и умрял.

Престъпни банди контролират част от затвора

Много от надзирателите в затвора са толкова претоварени, че са принудени често да отсъстват по болест. Понякога 1/3 от тях излизат в болнични. Пандемията влоши положението още повече.

От това безредие се възползват затворнически банди, които са поели контрола над част от комплекса. Надзирателите, които все още се явяват на работа, са на предела на силите си. Общо 2000 нови служители трябва да бъдат наети, за да се овладее поне донякъде ситуацията, казва профсъюзният лидер Бени Босио.

"Моите колеги работят по 25 часа, без дори да имат време да се нахранят. Няма защо да се учудваме, че персоналът е постоянно в болнични. Това са нечовешки условия както за служителите, така и за затворниците", уточнява той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК