Димитър Бечев: БСП говори на два гласа относно Крим

Отделянето на Крим няма да помогне на Украйна, твърди директорът на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика

17.03.2014 | 20:18 Редактор: Ралица Пейчева
Димитър Бечев: БСП говори на два гласа относно Крим

„БСП говорят на два гласа – в Брюксел и Берлин подкрепят санкциите срещу отцепването на Крим от Украйна, а в Боровец на партийния си форум се обявяват никога против Русия“, каза в ефира на Bulgaria On Air Димитър Бечев, старши изследовател и директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика. Той припомни, че от БСП все още не се е чула категорична позиция и гражданите трябва да знаят, че това говорене на два гласа е опасно за България. „Единствената коалиция, която говори честно, открито и решително е Реформаторският блок, който иска единствено да защити националните ни интереси. Време е за решителни действия по енергийната диверсификация и Шенген, за да не бъдем „троянският кон“ на Русия в Европа“, посочи Бечев.

По думите му отделянето на Крим ще създаде допълнителни проблеми на Украйна. „Доколкото няма да има консенсусно решение - Украйна няма как да потвърди отцепването на Крим - ще се отвори един външнополитически проблем, който винаги ще може да се експлоатира от Русия. И точно тук е тънкият момент за Владимир Путин – да съумее да запази мира“, посочи експертът.

Той уточни, че винаги Крим е нещо като „Ахилесова пета“ на Украйна и ще продължи да бъде такава. „ Може да се създаде опасен прецедент за други региони, като Южна Украйна и източните провинции. Така че отделянето на Крим няма да помогне на Украйна“, категоричен е Бечев.