Осакатени физически и психически: На всеки 11 секунди обрязват момиче

В света живеят около 200 милиона обрязани жени

11.10.2021 | 13:08 Редактор: Елеонора Танева
Осакатени физически и психически: На всеки 11 секунди обрязват момиче

В света живеят около 200 милиона обрязани жени. Гениталното осакатяване FGM се практикува на Арабския полуостров, в Африка и в части от Азия. Но и в Европа нараства броят на жените, които са засегнати от този варварски обичай - заради миграцията. 

На всеки 11 секунди осакатяват по едно момиче.

В много култури обрязването символизира превръщането на момичето в жена. След това тя вече е "чиста" и годна за омъжване. Но все по-често този ритуал бива извършван и при пеленачетата - заради все по-строгото законодателство в тази област. 

Като дете Нтаилан Лолкоки играела със сестрите си в безкрайната шир на Северна Кения. Пазели овцете по време на паша, къпели се в близката река, а след здрачаване се връщали вкъщи. Но когато Лолкоки станала на 12 години, безгрижният живот приключил: по традиция в нейното племе на тази възраст момичетата трябвало да бъдат обрязани. 

Обикновено това се прави без стерилни инструменти - само с ножове, бръсначи или парчета стъкло. Разбира се, без упойка.

По данни на Световната здравна организация, около 25% от момичетата умират по време на самия ритуал или по-късно - от последиците от обрязването.

Днес Нтаилан Лолкоки живее и твори в Берлин. В своята битка срещу тази вековна традиция тя е написала приказка, с която иска да предпази много момичета и жени от тази ужасна съдба. 

Раните от преживяното все още не са зараснали. Прекалено дълго време тя е живяла в пълно отчуждение от собственото си тяло и собствената идентичност.

"Не знам дали някога ще мога да се справя с това", казва тя за DW.

Нтаилан Лолкоки е успяла да предотврати обрязването на собствените си племеннички. И е решена да помогне и на още много други момичета.

С подкрепата на кенийското посолство в Германия Лолкоки планира пътувания из цяла Кения за представяне на книгата си пред ученици в цялата страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК