МВФ иска още информация за скандала с Кристалина Георгиева

Изпълнителният борд на фонда съобщи, че е постигнал значителен напредък по случая

09.10.2021 | 09:28 Редактор: Жаклина Иванова
МВФ иска още информация за скандала с Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд обяви, че скоро ще реши дали управляващият директор Кристалина Георгиева ще запази поста си.

След заседание изпълнителният борд на фонда съобщи, че е постигнал значителен напредък по случая, но и договореност да се изискат повече подробности, за да може бързо да приключи с обсъждането на въпроса.

Георгиева е обвинена, че е манипулирала данни в полза на Китай, докато е ръководила Световната банка. Междувременно стана ясно, че някои европейски правителства са я подкрепили.

Според източник на Ройтерс от френското финансово министерство, Париж е планирал да изрази подкрепа за българката. Друг източник е посочил, че от Великобритания, Германия и Италия също се очаквала позиция в нейна полза. Георгиева вече получи подкрепа от африкански финансови министри.

Финансовото министерство на САЩ, които са влиятелна страна в МВФ, е заявило, че настоява за цялостно и честно разглеждане на всички факти.

Заседанието на Изпълнителния борд на МВФ продължи часове в петък при закрити врата. Бордът се събра да обсъди информацията, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е оказвала натиск върху служители на институцията, за да бъдат променени данни по благоприятен за Китай начин.

В изявление до борда Георгиева категорично е отрекла обвиненията, информира БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
От много суперлативи до скандал.... Сигнализирай за неуместен коментар