fallback

Подготвят изпращане на пари за Афганистан, чака се благословията на талибаните

Обсъжда се създаването на международен доверителен фонд, който да подпомогне финансирането на местните услуги

08.10.2021 | 11:50 Автор: Жаклина Иванова

Докато някои афганистанци прибягват до продажба на вещите си, за да си купят храна, международните агенции се готвят да изпращат пари в брой за нуждаещите се, като същевременно избягват финансирането на талибанското правителство.

Дипломатите в западните държави все още спорят дали могат да получат отстъпки от режима на талибаните в размяна на финансовата помощ. Плановете обаче да се подкрепи сриващата се икономика на страната чрез самолетни товари с кеш продължават, според вътрешнополитическите документи, видени от "Ройтерс".

Спешното финансиране, насочено към предотвратяване на хуманитарна криза в условията на суша и политически сътресения, на практика означава плащания на 200 долара директно на нуждаещите се - това ще се случва с благословията на талибаните, но без тяхното участие.

Държавите донори искат да създадат и доверителен фонд, който да изплаща заплати и да държи училищата и болниците отворени.

Много афганистанци започнаха да продават притежанията си, за да плащат за все по-оскъдната храна. Оттеглянето на ръководените от САЩ сили и много международни дарители оставиха страната без достъп до безвъзмездните средства, които финансираха 75% от публичните разходи, според Световната банка.

Девет милиарда причини

Европейският съюз, Великобритания и Съединените щати са обсъждали създаването на международен доверителен фонд, който да заобиколи афганистанското правителство и да подпомогне финансирането на местните услуги.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще позволи хуманитарна помощ чрез независими международни и неправителствени организации, като същевременно "ще откаже достъпа до активи" на талибаните и ще санкционира техните лидери.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback