Световната търговска организация очаква търговията със стоки да нарасне с 10,8% през 2021 г.

През март беше прогнозиран растеж от 8,0% за 2021 г.

04.10.2021 | 21:04 Редактор: Теодора Патронова
Световната търговска организация очаква търговията със стоки да нарасне с 10,8% през 2021 г.

Световната търговска организация ревизира прогнозите си за растежа на международната търговия със стоки за тази година и за 2022 г. От банката предупреждават, че двустепенното възстановяване оставя бедните страни изоставащи и в по-лошо състояние спрямо рисковете, произтичащи от проблемите на Ковид-19 и прекъсванията във веригата на доставки. 

Световната търговска организация заяви в понеделник, че очаква търговията със стоки да нарасне тази година с 10,8% след спад от 5,3% през 2020 г. През март беше прогнозиран растеж от 8,0% за 2021 г.

Търговският орган заяви, че растежът на търговията трябва да се забави до 4,7% през 2022 г., което надвишава предишната му прогноза от 4,0%, като търговията се доближава до дългосрочната си тенденция преди пандемията.

Генералният директор Нгози Оконджо-Ивеала определи актуализация като добра новина, но не е повод за самонадеяност, с риск от появата на нови огнища или вариации на коронавируса.

От СТО съобщават, че проблемите с веригата за доставки са по-изолирани в конкретни сектори. Дават пример за производителите на лаптопи и мобилни телефони, които са в състояние да намерят полупроводници, но производителите на автомобили страдат след рязкото намаляване на поръчките на чипове през 2020 г.

Прогнозата им се отнася само за стоки. Заявките са, че има признаци на възстановяване в сектора на услугите като информационните технологии и пътническия транспорт, но все още е далеч до нивото, предшестващо пандемията.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК