Тръмп иска да си върне профила в Twitter по съдебен ред

Той твърди, че социалната мрежа е била "заставена" да премахне акаунта му от членове на Конгреса

02.10.2021 | 12:53 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп иска да си върне профила в Twitter по съдебен ред

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съдия в щата Флорида да принуди Twitter да възстанови акаунта му, закрит от компанията през януари с аргумента, че има опасност той да бъде използван за подтикване към насилие, предаде Ройтерс.

Тръмп внесе иск в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Флорида за издаване на предварителна заповед срещу Twitter, твърдейки, че социалната мрежа е била "заставена" да премахне акаунта му от членове на Конгреса.

Twitter и няколко други социални медии наложиха забрана на Тръмп да ползва платформите им, след като на 6 януари тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия.

"Twitter "упражнява колосално, исторически безпрецедентно и дълбоко опасно за откритите демократични дебати равнище на влияние и контрол върху политическия дискурс в тази страна", посочват адвокатите на Тръмп в иска, цитирани от БТА.

През юли Тръмп заведе дело срещу Twiiter, Facebook и Google, както и срещу шефовете им, за противозаконно заглушаване на изразителите на консервативни позиции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК