Въведоха частичен локдаун в Северна и Централна Гърция

Масовото заразяване е заради малкото ваксинирани, твърдят властите

01.10.2021 | 13:20 Редактор: Георги Донков
Въведоха частичен локдаун в Северна и Централна Гърция

Областите Лариса, Халкидики, Килкис и Солун вече червената зона на епидемиологичната карта на Гърция. В тези зони и делът на ваксинираните е сравнително нисък.

В опасните региони се забранява движението на гражданите от 1:00 ч. през нощта до 6:00 ч. сутринта, освен по работа или по спешна здравословна необходимост. Забранява се и музиката в заведенията.

След новата оценка на епидемиологичните данни се удължават и локалните мерки в областните единици Пирея, Иматия, Пела, Кавала, Кастория, Ксанти и Драма. Специалистите коментират, че има линейна зависимост между ниските равнища на ваксиниране на населението и увеличаването на случаите.

В Солун напълно ваксинираните са 50,08 процента, в Халкидики - 46,84 процента, в Килкис - 41 процента, в Лариса - 49,91 процента, в Пирея - 41,63 процента и в Драма - 42,56 процента, предаде БТА.

В останалата част на Гърция средният процент на напълно ваксинираните е 57 на сто.

Медиите в страната предупреждават и за обезпокоително увеличаване на случаите сред децата. Показателно е обаче, че в столичната област Атика, където процентът на ваксинираното население е 61,2 процента, не се регистрира увеличаване на случаите сред децата от началния и прогимназиалния курс, докато това явление се наблюдава интензивно в областите на Централна Македония и Източна Македония и Тракия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК