Яценюк обсъжда с Обама кризата в Украйна

Украинският премиер ще потърси финансова помощ от САЩ

12.03.2014 | 10:18 Редактор: Елена Кирилова
Яценюк обсъжда с Обама кризата в Украйна

402-ма конгресмени в Камарата на представителите в американския Конгрес гласуваха „ЗА“ резолюция, осъждаща действията на Русия в Украйна. Само седем души се обявиха против нея. По този начин САЩ смята, че изпраща поредното ясно послание за това кой е отговорен за ситуацията в Крим.

Кризата в Украйна ще бъде основна тема и по време на днешната среща във Вашингтон между американския президент Барак Обама и украинския премиер Арсений Яценюк, предаде Ройтерс. Двамата ще обсъдят как да бъде намерено мирно решение на руското военно присъствие в Крим. В дневния ред е включена и темата за желанието на местните власти за отцепване от украинска територия след референдума на 16-и март.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта, че Вашингтон не приема референдума за легитимен и конституционен. Една от надеждите на Яценюк е, че ще успее да договори финансова помощ от САЩ. От своя страна държавният секретар Джон Кери обеща заеми в размер на 1 млрд. долара.

Според руското външно министерство това би било нарушение на американската конституция, защото в Закона за чуждестранна помощ от 1961 г. се казва, че подобна помощ е забранена, когато се отнася до правителство, ръководителите на което са били отстранени чрез военен преврат.

Вчера Европейската комисия предложи на Киев търговски стимули на стойност почти 500 млн. евро. В това число влиза и отпадането на вносните мита на някои украински стоки.

На фона на всичко това Крим се подготвя за предстоящия референдум. Полуостровът е контролиран от руски военни. Те са превзели военните бази и ключовите контролни пунктове. Летището в Симферопол функционира нормално. Активно тече кампания срещу „профашистката власт“ в Киев и за присъединяването на Крим към Руската федерация.

Временният украински президент Олександър Турчинов отново обвини Москва, че не е готова за дипломатически преговори с Киев, пише AFP.

Днес в Европа също ще се проведе важна дипломатическа среща за обсъждане на ситуацията в Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с полския премиер Доналд Туск във Варшава.

Повече по темата вижте във видеото!