Международната общност се пита дали е уместно да признае режима на талибаните

Дискусията се разгоря на всеобщо обозрение по време на  сесията на Общото събрание на ООН

27.09.2021 | 21:28 Редактор: Юлия Христова
Международната общност се пита дали е уместно да признае режима на талибаните

Въпросът стои повече или по-малко официално още от 15 август, но тази седмица доби нов отзвук: международната общност се пита дали е уместно да признае режима на талибаните в Афганистан, пише Дидие Лора за агенция Франс прес.

Трябва ли да бъдат включени в големите международни организации, което би ги задължило да се променят? Или, напротив, да се преговаря за постепенна нормализация на отношенията и вдигане на финансовите резета в замяна на силни политически действия?

Дискусията се разгоря на всеобщо обозрение по време на  сесията на Общото събрание на ООН, продължаваща до понеделник в Ню Йорк. Талибаните бяха поискали да говорят там от името на Афганистан. Но посланикът на сваленото бивше правителство настоява той да представлява страната си.

Едно талибанско "шоу не би допринесло нищо", заяви в сряда германският външен министър Хайко Маас. "Общото събрание на ООН не е подходящата платформа за това“, каза той. „Трябва да се разговаря с талибаните. Има множество канали за целта, установени през последните седмици", допълни министърът.

ООН изглежда няма да отговори категорично още сега. Американски източник от ООН посочи пред АФП, че акредитационната комисия на организацията ще заседава най-рано през ноември, пише investor.bg.

"В един момент ще се наложи талибаните да избират между пари и нормализация - или абсолютна изолация", обобщи миналата седмица европейски дипломат, пожелал анонимност. "Ние сме като Св. Тома Неверни. Чакаме да видим действа ли това. Днес това не действа", добави той.

Дори фактически най-близките съюзници на талибаните се бавят с отговора. "Никой не бърза да признае" талибаните, отбеляза  пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши: "Те трябва да са по-чувствителни към международното мнение и по-склонни да се вслушат в него".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК