Петролът скочи над $75 долара за барел

Експерти: Поскъпването ще продължи и през зимата

27.09.2021 | 14:25 Редактор: Георги Донков
Петролът скочи над $75 долара за барел

Лекият суров петрол надмина $75 за барел след като отбеляза поскъпване за 5-та седмица поред, а сортът Брент достигна най-високата цена от октомври 2018 година. Петролните резерви в САЩ намаляват и са близо до три годишно дъно. Същевременно поскъпването на природния газ вероятно ще доведе до още по-голямо търсене на петрол.

Нефтът поскъпна с над 80% през последната година поради възстановяването от срива в търсенето, предизвикано от пандемията. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори от Русия, разхлабват ограниченията в предлагането постепенно и позволяват затягане на пазара. А екстремните климатични явления в САЩ ограничиха местното производство, пише bloombergtv.bg.

Експерти предупреждават, че поскъпването на ценната суровина ще продължи и в началото на зимата в Северното полукълбо. От Goldman Sachs Group Inc. смятат, че пазарният дефицит е по-голям от очаквания и увеличиха прогнозната стойност на сорта Брент до края на годината с $10 до $90 долара за барел.

На 4 октомври предстои среща на страните от ОПЕК+ на която ще разгледат политиката за добив, като в момента групата увеличава предлагането с 400 000 барела на ден. Преди срещата, групата ще публикува годишната си прогноза за петрола.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК