Германия гласува за нов лидер, ХДС се пробва без Меркел

Разликата между първите две партии е в рамките на статистическата грешка

26.09.2021 | 10:50 Редактор: Здравко Черкезов
Германия гласува за нов лидер, ХДС се пробва без Меркел

Германия е изправена пред ключов вот днес (26 септември), който ще покаже дали е дошъл краят на хегемонията на консервативния блок - обединението на Християндемакратическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), в последните години. Едно е сигурно - досегашният канцлер Ангела Меркел си отива от политическия живот на Германия след 16 години начело на страната, но засега не е ясно кой ще я замени на поста.

Последните проучвания предсказват оспорвана битка - ХДС изостава от социалдемократите, но разликата е в рамките на статистическата грешка - около 3%, посочва европейското издание Politico. Анкетите дават 25% за Социалдемократическата партия, оглавявана от Олаф Шолц, и около 22% за християндемократите и техния нов лидер Армин Лашет.

Самата Ангела Меркел даде силна подкрепа за своя наследник в при закриването на предизборната кампания в събота (25 септември) в родния град на Лашет - Аахен.

"По време на предизборната кампания може да имате усещането по някоя от темите, че може би не е толкова важно кой управлява Германия. Но от моя опит в политическия живот на канцлера понякога е всичко друго, но не и маловажно кой управлява, когато трябва да бъде взето правилното решение", коментира тя и допълни: "Става въпрос да запазим Германия стабилна. Става въпрос за Вашето бъдеще".

Социологическите проучвания показват, че третата позиция ще заемат "Зелените" (с около 16%) от гласовете, а четвъртото място си оспорват националистическата "Алтернатива за Германия" (AfD) и FDP с по 11%. За "Левите" се очаква да гласуват около 6% от германците.

Първите резултати от екзит половете ще бъдат публикувани още в 18 часа (19 часа българско време), но всъщност всичко тепърва започва - трябва да бъдат формирани коалиции, които ще изискват участието на поне три партии, отбелязва Bloomberg. Ако резултатите наистина са толкова близки, вероятно това ще отнеме седмици и дори месеци, пише investor.bg.

Агенцията припомня, че след изборите през 2017 година преговорите за създаване на управляваща коалиция отнеха 171 дни. Съгласно германската Конституция Меркел ще остане канцлер, докато мнозинство от депутатите в Бундестага избере неин приемник. През това време няма официални ограничения върху правомощията ù.

В Аахен Лашет беше оптимист за следващите дни. Politico обаче припомня, че един друг почти сигурен кандидат за канцлер на Германия - социалдемократът Мартин Шулц, преди четири години закри своята предизборна кампания в този град. На следващия ден Шулц трябваше да признае своето поражение.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК