ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради лошо водени криминални дела

Страната ни не е гарантирала правилното транспониране на регламентите на ЕС за правото на информация

23.09.2021 | 16:44 Редактор: Здравко Черкезов
ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради лошо водени криминални дела

Европейската комисия започва процедура за нарушение срещу България, тъй като страната ни не е гарантирала правилното транспониране на регламентите на ЕС за правото на информация за криминални дела.

Директива от 2012 г. гарантира на хора, срещу които се водят криминални процедури, да бъдат коректно и навременно информирани за техните права, да имат достъп до адвокат или безплатни юридически съвети.

По други въпроси - страната ни все още не е започнала да издава новия вид разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън ЕС, предупреждава ЕК в уведомително писмо.

Регламентът за този вид документи е актуализиран и допълнен през 2017 г. , за да се избегнат фалшификации. Новите разрешителни имат подобрена сигурност, основаваща се на биометричните данни. 
Всички страни от ЕС са поели ангажимента да издават тези документи от 10 юли 2020 г.  България обаче все още не го е направила, информира БНР.

И още - Комисията призовава в мотивирано становище България да предоставя информация за предварителните си оценки на рисковете от наводнения и при необходимост да ги обновява. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК