Демокрацията в САЩ е била застрашена от план на Тръмп да манипулира вота

Това е основното разкритие, което правят журналистите Боб Уудуърд и Робърт Коста правят в новата си книга

22.09.2021 | 22:18 Редактор: Юлия Христова
Демокрацията в САЩ е била застрашена от план на Тръмп да манипулира вота

Демокрацията в САЩ е била застрашена от план на доскорошния президент Доналд Тръмп да манипулира изборите и да си гарантира втори мандат. Това е основното разкритие, което правят журналистите Боб Уудуърд и Робърт Коста правят в новата си книга. Те се позовават на вътрешна информация и документи от администрацията на Тръмп, разказва CNN.

Според бележка, открита от двамата журналисти на Washington post, адвокат от обкръжението на Тръмп е опитвал да накара вицепрезидента Майк Пенс да спре ратифицирането на резултатите от изборите, като да премахне членове на Избирателната колегия и да обяви Доналд Тръмп за президент.

Автор на плана е консервативния адвокат Джон Ийстман, който опитал да убеди Пенс да изгони членове на Избирателната колегия от седем щата, в които републиканците са посочили, че има проблеми. След това Пенс трябвало „просто“ да обяви Тръмп за победител по време на процеса на ратифициране на изборите.

Имало и план „Б“: Пенс каже, че нито един кандидат не е получил 270 избирателни гласа, така че изборите трябва да бъдат предадени на Камарата на представителите. Камарата се контролира от Републиканците и така Тръмп е можело да спечели изборите.

Пенс отказва, но с това опитите на бившия президент да „открадне“ поста от Джо Байдън не спират.

Много от твърденията и действията на Тръмп показват, че той е напълно убеден в собствените си лъжи и пропаганда. Фактът, че той може и да обмисля нова кандидатура за Белия дом пък прави ситуацията още по-притеснителна. Евентуална негова кандидатура през 2024 г. най-вероятно ще означава нова атака по демокрацията в САЩ, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК