Либийските власти заплашват с атака танкер на КНДР

Причината за това е нелегалната продажба на нефт, извършвана от местни сепаратисти в залива Сидра

09.03.2014 | 14:17 Редактор: Елена Кирилова
Либийските власти заплашват с атака танкер на КНДР

Официалните власти в Либия заплашиха, че ще атакуват плаващ под флага на КНДР танкер. Причината за това е нелегалната продажба на нефт, извършвана от местни сепаратисти в залива Сидра в Средиземно море.

Либия се готви да бомбардира плаващия танкер “Morning Glory”, който е закотвен в най-големия петролен терминал на страната. Тя ще предприеме мярката, ако екипажът не изпълни нарежданията, дадени от военноморските сили на страната.

По думите на министър-председателя Али Зейдан танкерът ще бъде подложен на бомбардировка, ако не се подчини на заповедта да напусне пристанището.

Въпреки че минаха повече от две години от гражданската война, която доведе до свалянето от власт и убийството на Муамар Кадафи, новите власти все още не могат да възстановят реда в страна. Бившите милиции и радикалните ислямисти продължават да действат. Те не се подчиняват на централната власт и въвеждат свои собствени закони на териториите, които са под техен контрол.

По-рано представители на въоръжените милиции, които в момента контролират петролните пристанища в Източна Либия, заявиха, че започват износ на нефт, заобикаляйки централните власти.

96% от държавните приходи на страната идват именно от нефтения сектор.

Подробности за случващото се в Либия вижте във видеото на Bulgaria On Air!