Кери: Международната общност трябва да се обедини, за да се реши конфликтът в Украйна

Според Лавров властта в Киев е окупирана от радикално настроени групировки

08.03.2014 | 17:48 Редактор: Елена Кирилова
Кери: Международната общност трябва да се обедини, за да се реши конфликтът в Украйна

Международната общност трябва да се обедини, за да се разреши конфликта в Украйна, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. Според външния министър на Русия Сергей Лавров обаче властта в Киев е била узурпирана от националисти и с тях не бива да се преговаря.

По думите на Кери след съвешания с Украйна и европейските партньори е било отправено предложение към Лавров за намирането на общ език и започване на преговори с всички засегнати страни в конфликта.

Международната общност се обедини около мнението, че е необходимо създаването на дипломатическа работа група и комуникационни канали между Русия и Украйна, които да са с международно посредничество. Западът твърди, че, ако тази мярка не доведе до резултати, ще трябва да се въведат още санкции. Те ще влязат в сила, ако продължат атаките към Украйна и нейният териториален интегритет бъде нарушен.

На фона на всичко това в украинския град Донецк се проведе шествие на проруски демонстранти. Те призоваха за присъединяване на областта към Русия.

Думите на Джон Кери и позицията на Международната общност не повлияха на Москва. Тя не смята да променя своята позиция, както и да преговаря с “радикално настроените групировки” във Върховната Рада.

“Някои се опитват да ни изкарат страната, която е предизвикала конфликта в Украйна, но ние не смего направили. Този конфликт е предизвикан от външни сили, но тези сили не са свързани с нас”, заяви Лавров.

Според него Русия има две принципни условия, за да започне да обсъжда със Запада ситуацията в Украйна. Първото е да се изпълни споразумението от 21-ви февруари, което включва конституционна реформа до септември и президентски избори до края на годината. Второто е създаването на коалиционно правителство в Киев, като в преговорния процес за новата власт трябвало да бъдат представени всички политически сили на Украйна.

В същото време премиерът на Крим защити решението си за провеждане на референдум за статута на региона, като заяви, че никой не може да отмени гласуването. В източната част на Украйна също имаше проруски демонстрации. Около 3000 души се събраха на демонстрация в центъра на Донецк. Присъстващите настояват за провеждане на референдум за статута на украинския регион Донбас.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!