fallback

Администрацията на Байдън с радикални действия срещу бездомниците

В края на август кметът на Лос Анджелис им забрани да живеят в близост до образователни институции

21.09.2021 | 12:36 Автор: Юлия Христова

Администрацията на президента Джо Байдън реши радикално да преодолее прогресивната жилищна криза, след като стартира програмата House America, която ще финансира получаването на жилища от нуждаещите се и ще избави страната от бездомни хора, пише Bloomberg.

Като част от държавен проект, властите на всички градове в САЩ трябва публично да представят планове за намаляване на броя на бездомните хора. Правителството планира да отпусне средства за осигуряване на постоянно жилище за тези, които нямат такова, и за изграждане на къщи на достъпни цени за гражданите на прага на бедността.

Градските съвети и федералните щати ще вземат пари от фонд за милиарди долари, за да възстановят американската икономика от последиците от пандемията на коронавирус. Според Министерството на жилищното строителство и градското развитие сумата, отпусната за борба с жилищната криза, ще бъде рекордно висока.

Повечето бездомни хора в САЩ са в крайбрежните градове, например в Оукланд и Лос Анджелис - на практика няма жилища, достъпни за бедните. House America трябва да хвърли светлина върху жилищното бедствие и да накара местната администрация да се справи с него, както и да вземе предвид при планирането на разходите, казват експерти.

Някои американски градове все още предпочитат съмнителни начини да се отърват от бездомните. В края на август кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети забрани на бездомните да живеят в близост до образователни институции, паркове и натоварени пътища. Програмата на House America призовава градските власти да се съсредоточат върху намирането на трайни решения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback