Льо Пен, Барние, кметът на Париж... Десетки искат да заемат поста на Макрон

Около 30 души са обявили, че излизат в президентската битка

19.09.2021 | 17:17 Редактор: Тодор Петров
Льо Пен, Барние, кметът на Париж... Десетки искат да заемат поста на Макрон

Списъкът с кандидатите, които се надяват да отправят предизвикателство към Еманюел Макрон на президентските избори във Франция през април, става все по-дълъг. 

Около 30 души са обявили, че излизат на ринга, включително кметът на Париж от Социалистическата партия Ан Идалго, лидерът на крайната десница Марин льо Пен и бившият главен преговарящ от името на ЕС за Brexit Мишел Барние, пише Bloomberg.

В ерата на Макрон политиката на личностите продължава да размива линиите и идеологиите на системните партии.

Льо Пен винаги е била основната заплаха за Макрон и опитва да стане по-приемлива за средностатистическия френски избирател – тя се отказа от непопулярни политики като напускане на еврозоната, полира някои свои спорни възгледи от миналото и се стреми да прочисти партията си. Въпреки това всички погледи са насочени към Ерик Земур, крайнодесен експерт, чиято потенциална кандидатура може да намали подкрепата за Льо Пен под 20%, показа публикувано във вторник обществено допитване на института Harris. Макрон отново ще победи на първия или на втория тур.

В ляво Ан Идалго е смятана от месеци за мост между политиките на социална справедливост и съобразяване с екологията след коронавирусната пандемия. Но към момента подкрепата за нея е под 10% и има повсеместен скептицизъм, че тя може да накара конкуренти – от крайнолевия Жан-Люк Меланшон до кандидата на Зелената партия, който все още не е обявен, да я подкрепят. 

Лявата версия на Земур също е смътна – Арно Монтбур, бивш министър, който съчетава интервенционистката икономика с по-рестриктивен подход към имиграцията, вече създаде политическото си движение в стила на Макрон.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК