Талибаните не си взеха поука - заменят министерството по въпросите на жените

Жените казват, че се опитват от седмици да се върнат на работа, но им било заявявано да се приберат у дома

18.09.2021 | 18:17 Редактор: Жаклина Иванова
Талибаните не си взеха поука - заменят министерството по въпросите на жените

Служители в афганистанската столица Кабул са сменили надписи на Министерството на жените в страната с тези на нравствената полиция на талибаните, а бивши служителки на министерството заявиха, че не им е било позволено да влязат в сградата, предава Ройтерс.

Надпис на сградата е бил покрит с друг на смесица от дари и арабски, на който се чете "Министерства на молитвите и напътствията, насърчаването на добродетелите и предотвратяването на пороците".

Жените казват, че се опитват от седмици да се върнат на работа, но им било заявявано да се приберат у дома. Вратите на сградата в крайна сметка били заключени в четвъртък.

"Аз съм единственият работещ член на семейството ми. След като няма министерство, какво трябва да правят афганистанските жени?", пита служителка на министерството.

Говорител на талибаните не е отговорил на молба за коментар.

Когато талибаните, които завзеха контрола над Афганистан миналия месец на фона на хаос след изтеглянето на американските сили, за последен път бяха на власт от 1996 до 2001 г., момичетата нямаха право да посещават училище, а жените имаха забрана да работят и да учат.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК