fallback

Напрежението във Венецуела ескалира

В столицата Каракас протестиращите срещу правителството отново влязоха в сблъсъци с полицията.

05.03.2014 | 16:55 Автор: Мариета Иванова

Напрежението във Венецуела ескалира. В столицата Каракас протестиращите срещу правителството отново влязоха в сблъсъци с органите на реда. Нарастващото недоволство сред населението започна преди месец по инициатива на студенти, които решиха да се опълчат срещу властите.  

Разочаровани от икономиката и сигурността в държавата, протестиращите заявиха, че ще останат на улицата докато исканията им се изпълнят.

„Продължаваме да излизаме по улиците, защото трябва да свалим това правителство. Не искам децата ми да живеят в държава с диктаторско и репресивно правителство“, заяви  Мария Габриела Перес, участник в протеста.

Най-малко 17 души са загиналите по време на антиправителствените протести, които продължават вече месец.

Президентът Николас Мадуро заяви, че тази ситуация е опит за предизвикване на преврат. Опозицията пък изтъква, че проправителствените военни атакуват демонстрантите.

Мадуро преговаря с бизнеса, църквата и някои от политическите му опененти в опит да реши кризата в страната. През 2002 година антиправителствени акции успешно помогнаха за временното сваляне от власт на социалистическия лидер Уго Чавес.

При настоящата ситуация обаче няма признаци размириците да доведат до свалянето на правителството, въпреки голямото недоволство, заради растящата инфлация и ширещата се престъпност.

 

fallback
Още от Свят
fallback