fallback

Барак Обама с идея за мирен план за Украйна

Той предлага руските военни да се изтеглят от Кримския полуостров и там да се създаде международна комисия

05.03.2014 | 12:15 Автор: Елена Кирилова

Американският президент Барак Обама предложи своеобразен мирен план за Украйна. Той предполага всички руски военни да се изтеглят от Кримския полуостров обратно във военните бази, както и да се създаде международна комисия в региона, която ще има задачата да гарантира спазването на човешките права на етническите руснаци, пише BBC, позовавайки се на информация от Белия дом.

Предложението на Обама ще бъде обсъдено днес в Париж от руския министър на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които предстои да се срещнат. Украинският външен министър Андрей Дешица също е на посещение във френската столица.

Вашингтон смята, че това, че Русия контролира комуникациите и инстуциите в Крим е акт на агресия, въпреки че руският държавен глава Владимир Путин е заявил, че на терена няма руски войски.

По думите на Джон Кери хората на улицата не чувстват, че са застрашени човешките им права, а единственият им страх е от руска инвазия. Той изрази надеждите си, че Путин ще се отдръпне и ще види, че САЩ искат напрежението да не ескалира и да няма конфронтация.

„Ако Москва реши да не следва този подход, ако не иска да работи директно с правителството на Украйна, тогава ние и нашите партньори няма да имаме друг избор освен да продължим да изолираме Русия политически, дипломатически и икономически“, подчерта Кери. Според Сергей Лавров подобни санкции биха били контрапродуктивни.

На фона на всичко това напрежението в Крим започва да утихва бавно след смекчаването на тона на руския президент. Вчера той заяви, че не цели поемането на контрола на Кримския полуостров и в момента на украинска територия няма руски военни.

Подробности по темата вижте във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback