Рекорден брой убити защитници на околната среда през 2020 г.

Почти една трета от убийствата са свързани с експлоатация на ресурси

13.09.2021 | 12:44 Редактор: Тодор Петров
Рекорден брой убити защитници на околната среда през 2020 г.

Рекорден брой активисти, работещи за опазване на околната среда и използването на ресурси, са убити през миналата година. Това сочи доклад на действаща в тази сфера група, съобщи BBC.

227 души са убити по света през 2020 г., като рекорден брой е регистриран за втора поредна година, се казва в доклада на Global Witness. Съобщава се, че почти една трета от убийствата са свързани с експлоатация на ресурси - дърводобив, минно дело, мащабен агробизнес, язовири за водноелектрически централи и друга инфраструктура.

Докладът нарича жертвите "защитници на околната среда", убити за опазване на природните ресурси, които трябва да бъдат запазени, включително гори, водоснабдяване и океани.

Дърводобивът е индустрията, свързана с най-много убийства - 23 случая, с нападения в Бразилия, Никарагуа, Перу и Филипините, пише БГНЕС.

Коренното население, най-често на първа линия на изменението на климата, представлява още една трета от случаите. Колумбия имаше най-много регистрирани нападения, като миналата година бяха убити 65 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК