Нови сблъсъци във Венецуела

Демонстрация срещу управляващите е прераснала в сблъсъци с органите на реда

04.03.2014 | 10:27 Редактор: Боян Христов
Нови сблъсъци във Венецуела

Напрежението във Венецуела не стихва, докато демонстрациите срещу президента Николас Мадуро отново прераснаха в сблъсъци с полицията.

Пореден протест против корупцията, лошото икономическо състояние на страната и липсата на стоки превзе венецуелската столица Каракас. Няколко хиляди граждани са излезли на улицата по призив на студентите, подкрепяни от опозицията, за да заявят недовоството си от управляващите. Демонстрацията е завършила със сблъсъци с органите на реда, след като хиляди студенти търсят възмездие за смъртта на трима свои колеги, убити по време на размириците. 

От началото на протестите убитите са десетки, а около 40 души, сред които лидери на опозицията, са арестувани, като властта и опозицията взаимно се обвиняват за жертвите. 

Президентът Николас Мадуро започна национален диалог тази седмица, но лидерите на протеста и политическите му противници отказаха да участват. Според Мадуро напрежението във Венецуела бива подклаждано от външни сили, а вътрешните проблеми се дължат на саботажи.