Талибаните спряха евакуационни полети и държат хора "като заложници"?

Въпросните самолети е трябвало да излетят за Доха

06.09.2021 | 16:42 Редактор: Десислава Атанасова
Талибаните спряха евакуационни полети и държат хора

Най-малко четири самолета, наети за евакуация, не са били успели да напуснат страната в продължение на дни, са заявили служители в неделя, когато са се появили противоречиви данни за това - защо полетите не могат да излетят на фона на засилващия се натиск върху САЩ да помогне на останалите в Афганистан, които искат да го напуснат, пише турското англоезично издание "Daily Sabah". 

Афганистански служител на летището в северния град Мазари-и-Шариф заяви, че потенциалните пътници са афганистанци много от които нямат паспорти или че потенциалните пътници са афганистанци, много от които нямат паспорти или визи и затова не могат да напуснат страната. Той каза, че те е трябвало да напуснат летището, докато ситуацията се разреши.

Водещ републикански конгресмен от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ заяви, че групата включва и американци и те седят в самолетите, но талибаните не им позволяват да излитат, като на практика "ги държат като заложници". Той не каза къде е получил тази информация, която засега не може да се потвърди, съобщава агенция "Фокус". 

Последните дни от 20-годишната война на Америка в Афганистан бяха белязани от мъчителна въздушна евакуация от международното летище Кабул "Хамид Карзай" на десетки хиляди хора - американци и техните съюзници, които се опасяваха какво ще бъде бъдещето, предвид историята на репресиите на талибаните, особено върху жените.

Най-малко 10 семейства са били видени в местен хотел, които чакат, за да се вземе решение за съдбите им. Никой от тях не разполага с паспорти или визи, но те заявиха, че са работили за компании, свързани с американската или германската армия. Други са били забелязани в ресторанти.

Малкото летище в Мазар-и-Шариф едва наскоро започна да обслужва международни полети и засега само до Турция. Въпросните самолети е трябвало да излетят за Доха, Катар, каза афганистанският представител. Не става ясно кой ги е наел или защо чакат в северния град.

Масовата въздушна евакуация се провеждаше от международното летище в Кабул, което първоначално затвори след изтеглянето на САЩ, но откъдето вътрешните полети вече са възобновени. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК