Униформени превзеха летищата в Симферопол и Севастопол

Те мислели, че там се е стоварил украински десант

28.02.2014 | 17:32 Редактор: Боян Христов
Униформени превзеха летищата в Симферопол и Севастопол

Напрежението на Кримският полуостров продължава да буди страхове от сепаратизъм в Русия. Мъже във военни униформи превзеха летищата в градовете Симферопол и Севастопол. По-късно те бяха върнати под контрола на украинските власти, които обвиниха Русия във директна военна инвазия и провокация към суверенитета на Украйна. Властите поискаха от ООН всекидневен мониторинг на ситуацията в Крим и помощ за овладяване на кризата.

Според очевидци около 50 въоръжени мъже пристигнали на летището с три камиона "КамАЗ" без номера и опознавателни знаци. Отначало те отцепили терминала на вътрешните полети, след което се придвижили навътре в летището.

Официален представител на летището по-късно съобщи, че мъжете са напуснали летището. "Те мислели, че тук се е стоварил украински десант, но когато огледаха и се убедиха, че няма нищо такова, се извиниха и си тръгнаха", заяви източникът. Той добави, че летището работи нормално, всички полети се извършват по разписание.

Пред летището патрулират няколко души в камуфлажни облекла и бронежилетки, въоръжени с автомати, предаде ИТАР-ТАСС.

Според кореспондент на Франс прес десетина въоръжени мъже във войнишки униформи се намират пред входа на летището. Те отказват да отговорят на въпроса от каква националност са. Там се намират също десетина проруски цивилни на различна възраст, които обясняват, че са дошли, за да поддържат реда.

"Всички ние сме доброволци и сме тук, за да не позволим кацането на фашисти или радикали, идващи от Западна Украйна", заявил един от групата, представил се като бивш милиционер, пише БТА.