Служителите в Шотландия ще работят по 4 дни в седмицата?

80% от работниците са заявили, че подкрепят съкращаването, 65% смятат, че ще бъдат по-ефективни

04.09.2021 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
Служителите в Шотландия ще работят по 4 дни в седмицата?

Служителите в Шотландия скоро биха могли да работят с един ден по-малко в седмицата, след като Институтът за обществена политика в страната призова правителството на премиера Никола Стърджън да разшири пилотната програма, по която ще се работи за същата заплата четири дни в седмицата. Призивът се основава на проучване на Института, което установи, че цели 80% от работниците са заявили, че подкрепят съкращаването на работната седмица, 65% смятат, че ще бъдат по-ефективни, пише BBC. 

Преди това идеята за 4-дневната работна седмица беше изпробвана от някои частни компании в различни страни, но и от правителствата на Япония и Нова Зеландия. Тя повдигна въпроса дали работодателите имат интерес да приемат намалено работно време и кой би могъл да покрие загубите, ако има такива.

Логиката на шотландското правителство в пилотната програма, както и тези, които преди това са тествали четиридневната работна седмица, е, че по-краткият работен ден или седмица ще подобрят общото състояние на служителите, така че те да бъдат по-доволни и отпочинали и по този начин по-продуктивни.

За работодателите в Шотландия това може да се окаже добър ход, тъй като ще им помогне да привличат по-лесно работници, понеже са изправени пред повишен натиск в някои сектори за повишаване на заплатите и осигуряване на по-добри условия на труд поради недостига на работна ръка след Брекзит.

Резултатите от четиригодишно прилагане на по-кратка работна седмица в Исландия показват, че експериментът е бил много успешен. Производителността е останала или на същото ниво или дори се е увеличила. Служителите също споделят, че са по-малко стресирани, по-здрави и имат по-балансирана връзка между личния и професионалния живот, пише bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК