Новозеландски супермаркети изтеглят ножове от продажба след терористичната атака

Съобщава се, че подобно решение са взели собствениците на редица магазини за хранителни стоки

04.09.2021 | 09:52 Редактор: Юлия Христова
Новозеландски супермаркети изтеглят ножове от продажба след терористичната атака

Новозеландската верига супермаркети Countdown ще изтегли ножовете от открита продажба след терористичната атака срещу посетители на един от магазините на веригата. Това съобщи новинарският портал Stuff с позоваване на ръководителя на отдела за мрежова сигурност Кири Ханифин.

Според нея администрацията е решила „временно да извади всички ножове и ножици от рафтовете на магазините и след това да обсъди дали изобщо си струва да продължи да продава такива артикули“.

"Това е нещо като акт на подкрепа за нашите служители. Искаме целият ни екип да се чувства в безопасност, когато идва на работа", каза Ханифин.

Съобщава се, че подобно решение са взели собствениците на редица малки магазини за хранителни стоки, които наемат площи в търговски центрове в Нова Зеландия, както и търговската верига Foodstored NZ, която притежава няколко вериги супермаркети и заведения за бързо хранене.

Това решение е взето, след като стана известно, че терористът е използвал нож, който е взел от рафт в същия магазин, за да атакува посетителите на супермаркета, пише БГНЕС.

Полицията на Нова Зеландия съобщи за въоръжено нападение срещу посетители на супермаркет в югозападната част на Оукланд в петък, 3 септември, около 15:20 ч. местно време. Пристигналите служители на реда откриха огън по нападателя, стреляйки по него на място. Седем души са откарани в болница, трима в критично състояние. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че атаката е терористичен акт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК