Байдън след "Айда": САЩ са изправени пред унищожение! Губернаторът на Ню Йорк: Беше като Ниагара

Ураганът "Айда" взе поне 46 жертви в североизточната част на САЩ

03.09.2021 | 14:18 Редактор: Здравко Черкезов

Наводнения взеха поне 46 жертви в североизточната част на САЩ, най-много - в Ню Джърси. Стихията беше наречена от метеоролозите историческа, а рекордните валежи, предизвикани от бурята "Айда", надхвърлиха и най-лошите прогнози.

Кошмарна нощ преживя град Ню Йорк. 11 са жертвите, които не са успели да излязат навреме от наводнените си мазета и приземни апартаменти. 

Рекордните валежи, които предизвикаха невиждано наводнение, превърнаха улиците в реки. Само за час в "Сентръл парк" е паднал толкова дъжд, колкото метеоролозите са прогнозирали за денонощие. 

"Научихме много уроци. Още от урагана "Санди". Но не знаехме, че между 8:50 и 21:50 ч. снощи небесата буквално ще се отворят и ще се излее толкова вода, колкото Ниагарския водопад по улиците на Ню Йорк", заяви губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул.

Кадри показват как водата нахлува в метрото и залива всичко. "Манхатън", "Бронкс" и "Куинс" са изолирани от света.

"Ние живеем в изцяло нов свят. Видяхме историческо събитие, свързано с времето с рекордни дъждове в града, брутални наводнения и опасни условия по пътищата ни", коментира кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. 

Президентът Джо Байдън коментира, че всичко това е в резултат на изменението на климата.

"Ураганът "Айда" и пожарите са поредно напомняне, че климатичната криза е тук. Всички сме заедно в това. Съединените американски щати са изправени пред унищожение, свързано с климата. В цялата страна и борбата с него е въпрос на живот и смърт", посочи американският президент.

Стихията взе жертви и в Пенсилвания, Кънектикът, Мериленд и Вирджиния. В Ню Йорк и Ню Джърси е обявено извънредно положение.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Да получат това,което причиниха от алчност на други народи! Сигнализирай за неуместен коментар