Почина "човекът музика" Микис Теодоракис

Композиторът и напусна на 96-годишна възраст

02.09.2021 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева

На 96-годишна възраст почина гръцкият композитор Микис Теодоракис, станал световноизвестен с музиката си към филма "Зорба Гъркът". Активен общественик и икона на съпротивата за бившата военна хунта, Теодоракис изигра голяма роля за изграждането на образа на Гърция като слънчева страна с безгрижни хора.

Той е човекът, който превърна танца сиртаки в емблема на гръцкия начин на живот, на бунтарския дух и на свободата. А музиката му към филма "Зорба Гъркът" го превърна в световна звезда. През годините Теодоракис е спечелил прозвището си "човекът музика". 

По време на Втората световна война той участва в съпротивата, арестуван е и е бил в концлагер. През 1950 година завършва Атинската, а след това и Парижката консерватория. Девет години по-късно се връща в Гърция, но заради левите му убеждения музиката му е забранена, а той – изпратен в затвор. Десет години по-късно попада за втори път в концлагер. 

За свободата му се застъпват известни световни личности, сред които Дмитрий Шостакович и Ленард Бърнстейн. И въпреки любовта си към музиката, Микис Теодоракис е изкушен от политиката. До последно се интересуваше от съдбата на Гърция. 

Той беше сред основните оратори на многохилядния митинг за името Македония. 

В разгара на протестите той призова хората никога да не дадат името Македония докато на този свят има гърци. 

"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция. Ако отстъпим, това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно", заяви тогава Микис Теодоракис.

За гърците той е икона. Негови песни са изпълнявали звезди като "Бийтълс", Едит Пиаф, Шърли Беси. За Теодоракис музиката е полет към свободата, хармонията, справедливостта – и затова тя е неразривна част и от политическия му избор.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
niakoisi
преди 2 години
Бог да го прости , беше голям музикален гений и патриот. Сигнализирай за неуместен коментар