Стаи за карантина, без споделяне на книги и храна - училищата в Индия отвориха след 17 месеца

Ограничен е броят на децата в класните стаи до 50% от капацитета им

01.09.2021 | 14:56 Редактор: Искра Ангелова
Стаи за карантина, без споделяне на книги и храна - училищата в Индия отвориха след 17 месеца

Училищата в няколко индийски щата отвориха врати днес - някои от тях след 17-месечно прекъсване, откакто като бяха затворени през март 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус, предаде ДПА.

Според ЮНЕСКО Индия е една от държавите, където училищата са останали затворени най-дълго време заради коронавируса.

Столицата Делхи, североизточният щат Мегхалая и Тамил Наду и Телангана, на юг, са сред регионите, където по-големите ученици се завърнаха в клас след месеци на дистанционно обучение. В най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, на север, бяха отворени началните училища.

Училищата следват указания на здравното министерство, които включват ограничаване на броя на децата в класните стаи до 50% от капацитета им, измерване на температурата на влизане, излизане в обедна почивка на смени и стаи за карантина.

На учениците няма да се позволява да споделят книги и храна. Много родители се колебаят дали да изпратят децата си на училище, тъй като в Индия те все още не са ваксинирани. Повечето училища се опитват да осигурят ваксинацията на своя персонал. На много места продължава дистанционното обучение, предава БТА.

"Завръщането в училище ще е особено полезно за децата в неравностойно положение", каза К. С. Верма, директор на държавното училище "Каутиля" в Делхи. Верма обясни, че понякога е трудно да се достигне до тези деца, тъй като те нямат достъп до компютри и смартфони, нито може да се обърнат към възрастни за помощ вкъщи.

В Индия около 1,5 милиона училища са били под въздействието на ограничителни мерки заради коронавируса, което е засегнало приблизително 250 милиона деца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК