Огромно нефтено петно от Сирия се насочва към остров Кипър

Петролът е изтекъл в морето от сирийска енергийна компания преди около седмица

31.08.2021 | 22:16 Редактор: Десислава Атанасова
Огромно нефтено петно от Сирия се насочва към остров Кипър

Огромно нефтено петно се насочва към средиземноморския остров Кипър и може да достигне до североизточния му бряг в рамките на часове, заяви днес министърът на околната среда Костас Кадис за кипърското радио, предаде ДПА.

"Петролът е изтекъл в морето от сирийска енергийна компания преди около седмица", посочи Кадис.

Страните, включително Гърция, са готови да помогнат за защитата на кипърския бряг. Геополитическата ситуация обаче затруднява работата.
Кипър е разделен на две части - международно признатата Република Кипър с преобладаващо кипърско-гръцко население в южната част и т.нар. Северникипърска турска република, призната само от Анкара, в северната.

Полуостров Карпас, към който се насочва петното, се намира в северната кипърско-турска част. Сътрудничеството между двете части на острова е минимално, пише в. "Монитор". 

По-рано днес турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че Турция полага големи усилия, за да попречи на петролното петно от Сирия да достигне до бреговете на Северен Кипър.

Турското министерство за транспорта и инфраструктурата ще предприеме необходимите мерки по море, а министерството за околната среда и градоустройството ще действа на терен на полуостров Карпас.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК