fallback

Кризата в Афганистан е огромно изпитание за устойчивостта на ЕС

Ердоган, въпреки сключването на споразумение, заплашва да изпрати мигранти

30.08.2021 | 08:22 Автор: Юлия Христова

Не трябва да има повторение на 2015 г. Този рефренът са подели политиците в целия Европейски съюз, докато наблюдават разгръщащата се хуманитарна катастрофа в Афганистан, която може да се очаква рано или късно да предизвика подновяване на масовата миграция, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Тези европейски политици включват кандидатите за канцлер в Германия, изнервени за националните избори на 26 септември; лидери, като австрийския канцлер Себастиан Курц, който вече изключи приемането на бежанци от Афганистан; или френският президент Еманюел Макрон, изискващ „стабилен отговор“ на всеки нов приток на мигранти.

Те включват и лидерите на Литва и Полша, които сега изграждат физически огради по границите си с Беларус, за да се предпазят от бежанците. Александър Лукашенко, белоруският диктатор, който открадна изборите миналата година и оттогава потиска сънародниците си, е обект на санкции на ЕС. В отплата, ако това е думата, той е внасял мигранти със самолети от Ирак, включително афганистанци, след което ги е пускал като добитък към границите на ЕС.

Използването на Лукашенко на човешки същества като политически пионки е надирът на цинизма, но в никакъв случай не е уникален. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, въпреки сключването на споразумение с ЕС през 2016 г., което го задължава да попречи на бежанците да преминат към Гърция, заплашва да изпрати мигранти към ЕС, всеки пък когато действията му се сблъскат с Брюксел, Берлин, Париж или Атина.

Това, което харесват Лукашенко и Ердоган, е че миграцията е обвита в хуманитарен и геополитически динамит и по този начин е оръжие срещу ЕС, което може да се взриви по -опустошително от всяка бомба. Автократите знаят, че могат да разкрият ЕС, който не разбира твърдата власт, а твърди, че се грижи за човешките същества, като слаб, лицемерен или и двете.

Това е наследството от 2015 г., когато около милион мъже, жени и деца - предимно сирийци, но също така афганистанци и други - избягаха в Европа за една година. Тези отчаяни хора дойдоха с лодки през Егейско море, разхождаха се през Балканите или се качваха на камиони, които често се превръщаха в капани на смъртта.

С големия си брой тези бежанци почти премазаха Гърция, която вече беше в разгара на кризата с еврото. Те показаха унгарското правителство като открито ксенофобско и анти-ЕС. Всичко това подхранва популизма в цяла Европа; тя също така разделя партньори като Германия и Австрия, а след това и целия ЕС, в непримирими лагери по въпроса как да се справим с миграцията като цяло.

Цялата статия четете в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback