16 години след "Катрина": Ураганът "Айда" наближава Луизиана с опустошителна сила

Хиляди се евакуират от американския щат

29.08.2021 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова

Хиляди се евакуират от американския щат Луизиана заради наближаващия ураган "Айда". Според метеоролозите природната стихия ще връхлети района до часове, точно в деня, когато се навършва годишнина от преминаването на урагана Катрина, който нанесе огромни щети по крайбрежието.

16 години след "Катрина", ураганът "Айда" наближава южното крайбрежие с опустошителна сила. Хиляди решиха да се евакуират от щата, което доведе до километрични задръствания. Опашки се извиха и по бензиностанциите.

"Можем да кажем, че това ще е един от най-силните урагани, които са връхлитали Луизиана. Тропическият циклон от категория 4 ще достигне сушата със скорост на ветровете от над 200 километра в час", каза губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс.

Хората, които избраха да останат, въпреки опасността, се подготвят за стихията. Едни се запасяват с провизии, други издигат диги от пясък и барикадират прозорците на домовете си с дървени плоскости.

"Подгответе се за опустошителни ветрове, прекъсване на електричеството, проливен дъжд и торнадо. Това, което знам, е, че този ураган няма да отслабне", предупреди кметът на Ню Орлиънс Латоя Кантрел.

В района на изградени специалните защитни съоръжения срещу бури. Властите се надяват, че те с тях ще се предотврати трагедия, като тази предизвикана от "Катрина" през 2005 г. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК