Милиони афганистанци са заплашени от глад, планират възобновяване на хуманитарната помощ

Лекарствата в страната ще се изчерпат до дни, предупреждават от СЗО

28.08.2021 | 08:22 Редактор: Жаклина Иванова
Милиони афганистанци са заплашени от глад, планират възобновяване на хуманитарната помощ

Световната здравна организация и Световната програма по прехраната планират възобновяване на хуманитарната помощ за Афганистан в близките дни като търсят алтернативи на кабулското летище.

Сушата, бойните действия и сривът на администрацията доведоха до сериозна заплаха от глад за милиони афганистанци, констатират от Световната програма по прехраната.

Хаосът на международното летище в Кабул при масовата евакуация от последните дни и вчерашният терористичен атентат, са причина то да бъде  неизползваемо за хуманитарните доставки поне още една седмица, а лекарствата в страната ще се изчерпат до дни, предупредиха от СЗО.

Организацията се надява на помощта на Пакистан, който чрез местните си контакти да уреди отварянето на летището в северния град Мазар-и-Шариф. От ООН се надяват да използват и летището в южния град Кандахар, поне докато кабулското летище стане използваемо, информира БНР.

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди снощи, че американските войски ще напуснат на 31 август. При липсата на действащо управление на полетите, Държавният департамент ще преговаря с талибаните за алтернативни възможности. Няколко държави са изразили готовност да окажат техническа подкрепа. Сред тях е Турция, но след атентата тя настоява за охрана от турски войски - условие, неприемливо за талибаните.

Според телевизия "Ал Джазира", талибаните ще се обърнат за помощ към Катар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК