Илиян Василев: От всички сценарии в Украйна, най-лошият е липса на решения

В условията на конфронтация между Москва и ЕС, относно Киев, са застрашени енергийните проекти в България, твърди дипломатът

25.02.2014 | 20:41 Редактор: Ралица Пейчева
Илиян Василев: От всички сценарии в Украйна, най-лошият е липса на решения

От всички сценарии в Украйна, най-лошият е липса на решения. Трябва да се излезе от омагьосаният кръг, в който Европейският съюз се опитва да помогне, а Русия пречи, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Според него Украйна не е толкова зле откъм макроикономически показатели и истинският проблем се корени огромният политически риск и фактът, че дори да бъде отпуснат заем на страната, няма кой да подпише документите за него.

Киев може да успее чрез финансиране да се възстанови финансово и икономически, но парите няма да помогнат за зейналите бразди между народа. Тази дупка е истинското предизвикателство за всеки, който дойде на власт. Сега са нужни много усилия да се предотврати приятелски и братски народи да станат смъртни врагове, обясни Василев.

Българската позиция по случващото се в Украйна трябва да бъде по-активна, допълни той. Страната ни е свикнала да бъде консуматор на европейската външна политика, но сега ситуацията е по-различна и изисква точна реакция. Все още имаме проблем с еманципацията спрямо политиката на Русия. Много хора в България изпитват трудност да осъзнаят, че в Украйна, Русия и ЕС си противостоят и ние като член на общността трябва да вземем позиция, която е против Русия. Това е изключително трудно решение, допълни дипломатът.

Василев уточни, че в условията на конфронтация са застрашени енергийните проекти в България, особено Южен поток.