САЩ обмисля съкращаване на военната си мощ

Предложението на военния министър е част от план за икономии

25.02.2014 | 17:31 Редактор: Боян Христов
САЩ обмисля съкращаване на военната си мощ

Американският военен министър Чък Хейгъл планира да свие числеността на американската армия до размери от преди Втората световна война, като част от предложение за икономии. Планът предвижда нови стратегии за харчене на военните пари като приоритет ще бъдат специалните операции и киберпрестъпленията.

Съкращението ще остави армия, способна да победи всеки противник, но твърде малка, за да води продължителни кампании в чужбина, пише “Ню Йорк таймс”. Планът ще постави в опасност армията, ако трябва да води едновременно две големи операции в чужбина, предупредиха представители на Пентагона, пожелали анонимност.

Някои членове на Конгреса, който трябва да одобри съкращенията, поискаха блокирането им. Очаква се оръжейният бизнес да лобира пред конгресмени и за блокиране на мерките, предвиждащи забавяне във военното корабостроене, допълва изданието.

Новият военен бюджет отразява вижданията на Хейгъл за воденето на войни от САЩ. Не се режат парите за специални операции и кибервойни. Запазва се и броят на самолетоносачите, които са 11. Предложението предвижда сухопътните войски да се свият до 440 000 души (от около 540 000). Това ще е най-малката им численост от 1940 г. насам.

Предложените от Хейгъл съкращения отговарят на договорения от двете партии бюджет. Военните разходи в него са $496 млрд. за данъчната 2015 г. Предвижда се съкращаването на щурмовите самолети А-10, създадени да атакуват съветски танкове в Западна Европа, както и на прочутите разузнавателни самолети Ю-2.