Биткойнът поскъпва стремглаво, надхвърли $50 000 за пръв път от май

Криптовалутите продължават възстановяването си от удара, който понесоха само преди три месеца

23.08.2021 | 21:19 Редактор: Здравко Черкезов
Биткойнът поскъпва стремглаво, надхвърли $50 000 за пръв път от май

Биткойнът надхвърли 50 000 долара за първи път от май, като цените на криптовалутите продължиха непрекъснатото възстановяване от удара, който понесоха само преди три месеца.

Водещата блокчейн валута напредна с 3,5% до 50 122 долара в началото на търговията в Лондон за понеделник, като други токени, включително Ether и ADA на Cardano, също се повишиха.

Възраждането на крипто е развълнувало верните фенове, като отново се връщат на мода прогнозите за 100 000 долара или повече за биткойн. 

"Тук виждаме някои много бичи знаци", каза Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанския регион на крипто борсата Luno в Сингапур. Биткойнът може да "тества отново рекордните върхове", след като премина през нива, които някои смятаха за големи предизвикателства.

Пазарните настроения също се възползваха от новината, че PayPal Inc. ще позволи на британските клиенти да извършват крипто транзакции. Това е първото международно разширяване на крипто услугата на PayPal извън САЩ и още един намек за по-широко възприемане от индустрията.

През април биткойн постигна рекорд от почти 65 000 долара, воден от вълната на ликвидност, търсещите бързи пари и оптимизмът относно нарастващото търсене от институционални инвеститори. Подкрепата от милиардера Илон Мъск и директното листване на платформата за цифрова валута Coinbase Global Inc. също подхраниха оптимизма.

Но по-късно се появиха и по-критични мнения, включително от самия Мъск, фокусирани отчасти върху екологичният ефект от копаенето на "биткойн". Санкциите срещу криптовалута в Китай също влоши положението. Биткойнът падна под 30 000 долара.

Възстановяването оттогава е довело до това, че стойността на крипто вселената, проследена от CoinGecko, достига около 2,2 трилиона долара спрямо 1,2 трилиона долара преди месец.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимки: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК