Защо храната, която ядем и начинът ѝ на приготвяне вредят на планетата и здравето ни?

Хранителната система има втория по големина принос за измененията на климата

22.08.2021 | 21:18 Редактор: Десислава Атанасова
Защо храната, която ядем и начинът ѝ на приготвяне вредят на планетата и здравето ни?

От портокали и лимони, отглеждани в Испания, до риба, уловена в Атлантическия океан, много от тези храни са част от разглезения ни избор, когато става дума за избора на съставките, които влизат в чинията ни.

И все пак, тъй като притесненията за околната среда и устойчивостта нарастват, дискусиите за това как и къде отглеждаме храната си стават все по-належащи, пише CNBC.

Миналия месец дебатът попадна в медийните заглавия във Великобритания, когато беше включен във втората част от Националната стратегия за храните – независим преглед, поръчан от правителството на страната.

Обширният доклад е оглавяван от ресторантьора и предприемач Хенри Димбълби и се фокусира основно върху хранителната система на Англия. В него се стига до няколко отрезвяващи заключения.

В резюмето се посочва, че храната, която консумираме, и начинът, по който я произвеждаме, "нанасят ужасни щети на нашата планета и нашето здраве“.

Според публикацията глобалната хранителна система е "най-големият фактор за загубата на биологично разнообразие, обезлесяване, суша, замърсяване на сладки води и срива на подводния свят“. Освен това докладът посочва, че хранителната система има втория по големина принос за измененията на климата след енергийната индустрия.

Докладът на Димбълби е един от примерите за поредното сигнализиране за хранителните системи – терминът, с който Организацията по храните и земеделието към ООН (FAO) обхваща всичко – от производството и преработката до разпространението, потреблението и изхвърлянето на храна.

Повече по темата четете на Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК